Souboj s gravitací

Jsme hrdým partnerem Red Bull Dual Ascent 2024

Přehrada Verzasca se tyčí do výšky 220 metrů na pozadí švýcarských Alp - úchvatná scenérie a jedinečné dějiště unikátního horolezeckého závodu.

Dvacítka nejlepších světových horolezců čelí obrovské výzvě. V týmech po dvou se vydávají pokořit dechberoucí stěnu, kde se počítá každý pohyb. Závod právě začíná!

Již třetí rok po sobě podporujeme tuto jedinečnou událost Hilti kotvami, stroji a odbornými znalostmi našich inženýrů.

Jak je navržena lezecká trasa, aby byla pro sportovce výzvou na hranici jejich možností, ale zároveň byla bezpečná? To je úkolem stavitelů tras. To oni se vydávají po holé stěně přehrady a rozmisťují veškeré vybavení a bezpečnostní body, díky kterým je tento závod možný.

8,000 osazených

kotev
_______________________________

1,386 Hodin

práce
_______________________________

2,520 metrů

zdoláno při přípravě trasy
_______________________________

220 metrů

vysoká betonová stěna
_______________________________

Čistý adrenalin: Napínavá práce stavitelů tras

Jak nejlépe vrtat do betonové zdi staré 60 let, která je plná ruly?

Přehrada Verzasca je až 2,4krát tvrdší než při původní stavbě a je protkána obzvláště tvrdou rulou. I proto se týmu stavitelů hodí akumulátorové vrtací kladivo Nuron TE 6-22 a vrtáky TE-CX. Kladivo je relativně lehké, kompaktní, a přitom velmi výkonné. Díky jeho vysokým otáčkám může uživatel získat plný výkon bez zbytečných gramů navíc.

Aktivní redukce vibrací (AVR) a aktivní kontrola krouticího momentu (ATC) navíc pomáhají minimalizovat únavu a zajišťují bezpečný provoz při vrtání všech 8 000 otvorů do extrémně tvrdého betonu.

Každá z kotev by unesla obytné auto včetně mě a veškerého mého vybavení. Z toho mám moc dobrý pocit!

Petra Klingler
Bývalá světová šampionka v lezení

Horolezkyně Petra Klingler na detailním záběru při výstupu na přehradu.
Vrtání kotvení horolezeckého závodu

Tým stavitelů tras se skládá z absolutních profesionálů. Tito vynikající lezci bezchybně osazují kotvy v extrémních podmínkách tohoto náročného závodu.

Tento rok devět členů týmu instaluje jisticí body pomocí naší nové expanzní kotvy HST. Ta je nositelem nejnovější technologie v oblasti expanzních kotev s vysoce propracovanou konstrukcí. HST přináší výkon a bezpečnost pro ty, kteří ji nejvíce potřebují.

V extrémních podmínkách záleží na každém detailu

Detailní záběr pracovníka, který stanovuje trasu a užívá si výhled.

8,000 kotev za pouhé 3 týdny?

Abychom to zvládli, vybavili jsme náš tým akumulátorovým rázovým utahovákem SIW4 AT-22 z platformy Nuron. Díky jeho vynikajícímu poměru váhy a výkonu je rychlost instalace zaručena. Navíc jej lze kombinovat s modulem adaptivního krouticího momentu SI-AT-22.

S ním je možné osazovat Hilti kotvy rychle a bezpečně a zároveň dokumentovat kvalitu instalace. S modulem je osazování kotev až o 66 % rychlejší, než s ručním momentovým klíčem. Navíc zabraňuje nebezpečnému přetažení kotev.

Bezpečnost instalace je tak zaručena na více úrovních: kotva je osazena rychle a bezpečně. Její stav je automaticky zdokumentován a později lze ověřit, že byla utažena v souladu s předpisy.

Co je nejdůležitější, když hodiny pracujete nad hlubokou propastí? Skvělá parta - a prvotřídní vybavení.

Výzva, která se dokonale hodí pro novou expanzní kotvu Hilti HST. Díky své inovativní konstrukci překonává její výkon současné průmyslové standardy.

Stavitelé tras tak ušetří spoustu času: menší průměr a menší hloubka kotvení zkracují dobu vrtání. Co je pro nás obzvlášť důležité? Kotva výrazně zvyšuje bezpečnost účastníků závodu.

Sdílet